Studiereis Engeland

Het is begin augustus. De leden krijgen een mail met de aankondiging dat we weer op reis gaan. Na het succes in 2016 hebben we met het bestuur besloten om ook in 2017 een internationale “tuinen bij” te organiseren en wel naar Engeland. 
Na het binnendruppelen van de aanmeldingen kwam een van de leukste maar ook het moeilijkste van het reizen en dat was de voorbereiding. Het kiezen van een toffe bestemming, de vlucht, een locatie om te verblijven, bedrijven waar we een bezoek kunnen brengen, restaurants waar we kunnen lunchen en het vinden van een uniek evenement om de reis tot een groot succes te laten worden. 
 
Het was inmiddels vrijdag 20 oktober geworden. Om 5:00 uur verzamelde zich 21 jongeren om de reis te maken naar Engeland. Na een bak koffie en ontbijt zijn we omstreeks 7:00 uur in het vliegtuig gestapt om 7:20 lokale tijd onze voet op Engelse bodem te zetten. Het drie dagen durende weekend had namelijk een vol programma.  
Na aankomst in Engeland, werd allereerst een bezoek gebracht aan het gebied Chichester. Het eerste bedrijf dat werd bezocht kweekt en bewortelt o.a. diverse zaailingen en stekken van diverse pot- en terrasplanten.  Aansluitend werd Tangmere Airfield Nurseries bewonderd. Dit is het grote, imposante paprikateeltbedrijf van Dirk Houweling. Dirk heeft zijn tuinbouwroots in Bleiswijk en aan de landingsbaan van Tangmere teelt hij in de verschillende kassen paprika’s . De laatste stop op de eerste excursie dag was een echte traditionele Engelse teler met sier- en buitenplanten, die geteeld werden op buitenvelden en in tunnelkassen.  
Aansluitend zijn we richting Southampton gereden om daar te overnachten en invulling te geven aan het avondprogrammaAl aan gekomen in Southampton, zijn we een Engels biertje gaan drinken in de “Titanic Pub”. De pub waar de bemanningsleden voor de laatste vaart hun drankje hadden gedaan. Na goede hap eten en een lekker biertje te hebben gedaan in de club zijn we ons bed op gaan zoeken. Na een goede nachtrust stond er zaterdagochtend vroeg een lekker ontbijt voor ons klaar. 
 
De zaterdag stond  voor een belangrijk deel in het teken van de afzetketen. Als  groep namen we een kijkje bij een groot winkelbedrijf waar zowel groente als sierteelt in een diversiteit werd aangeboden. Afsluitend van de excursie dag werd er een bezoek gebrachte aan een Britse teler van Phalaenopsis, Begonia’s, kalanchoëe en Poinsettia.  
Na het laatste bedrijfsbezoek op zaterdag zijn we richting Londen gereden om later op de middag  in de hoogste voetbaldichtheid van het land de wedstrijd Millwall - Birmingham City te bekijken. Een leuke  sfeervolle wedstrijd die in een 2-0 overwinning voor Millwall eindigde. Na het laatste fluitsignaal zijn we een lekkere hap gaan eten en heeft een ieder invulling kunnen geven aan zijn avond. 
Zondag ochtend stond in het teken van rustig ontwaken. De een ging nog snel de stad in om in een sneltrein vaart alle toeristische trekpleisters op de foto te zetten, de ander ging langs bij de bloemist, supermarkt en of bouwmarkten en de ander sliep uit om vervolgens te starten met een Engels ontbijt.  
Om 13:00 uur verzamelde we weer om een laatste bezoek te brengen aan een bloemen groothandelaar. Een bedrijf dat middels een cash & Carry concept en webshopverkoop verse snijbloemen en potplanten verkoopt voor de regio Londen. Een leuk bedrijf dat erg positief is over de producten die ze vanuit Nederland kopen. 

Uiteindelijk zijn we richting het vliegveld gegaan om weer richting Nederland te vliegen om de korte trip naar Engeland met diverse bedrijfsbezoeken af te sluiten.  

Wij als bestuur hebben de reis als zeer positief ervaren en bedanken de leden die met ons er een informatief en gezellig weekend van gemaakt hebben!