Tuinen bij.. Kwekerij Maron

Op zaterdagmiddag 24 maart was er een ''Tuinben bij'' Kwekerij Maron in Pijnacker. Dit keer een speciale editie omdat TJO-lid Aron van der Burg ons een kijkje heeft geven in zijn eigen bedrijf. Ongeveer 9 jaar geleden heeft Aron het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Het assortiment dat Kwekerij Maron aanbied bestaat uit onder andere uit kuipplanten, stamrozen en fuchsia`s.

De eerste leden arriveerde rond 14.45 uur op het bedrijf. In de nieuwe schuur waar kort geleden in is geïnvesteerd stond een lekkere kop koffie voor ons klaar. Nadat iedereen de laatste slok op had en voorzitter Stefan iedereen welkom heette begon de rondleiding. In de eerste afdelingen van de kas zien de ca. 25 aanwezige leden de stamrozen in diverse potmaten staan. De vragen richt op afzet, teelt en arbeid die gesteld worden tidjens de rondleiding zijn heel divers en brengen leuke onderwepren en punten aanbod. Zo blijkt dat het plantmateriaal ingekocht wordt in Afrika, Polen en Nederland dit om risico's te spreiden.

De drukte met het afleveren van de rozen speelt zich af in april en mei en gaat loopt vooral via directe daghandel. Op dit moment worden er al wat rozen afgeleverd omdat een kleine afdeling belicht heeft gestaan. Na de afdelingen met rozen waren de kuipplanten en fuchsia's aan de beurt. Het grootste verschil tussen de afdelingen is de temperatuur. De rozen worden vorst vrij geteelt terwijl de temperatuur bij de kuipplanten en fuchsia's op 16 graden wordt gehouden.  Het opkweekproces van de kuipplanten is geheel in eigen beheer. Zo wordt het stekmateriaal van de bestaande planten gehaald.

Na de uitgebreide rondleiding stonden de hapjes en drankjes klaar voor de netwerkborrel.