BBQ en Tuinen Bij BraZander

Bbq TuinbouwJongeren Oostland groot succes

Afgelopen zaterdag 16 juni vond de jaarlijkse bbq van TJO plaats bij BraZander te Bleiswijk.

Nadat het bestuur alle tafels en banken klaar had gezet kwamen ruim 55 leden het De Ruiter Experience Center binnen gelopen. Dit is de nieuwe demokas van De Ruiter waarin zo’n 300 tomatenrassen in productie woden getoond, zowel belicht als onbelicht. De teelt wordt begeleidt door Paul Zantman en Rob Brabander.

Na een kop koffie opende voorzitter Stefan Hendriks de bijeenkomst. Een van de mededelingen die hij deed is dat het bestuur ook dit jaar weer een internationale excursie wilt gaan organiseren voor haar leden. Het oog is gevallen op Portugal, verdere details hierover volgen snel. Paul Zantman nam hierna het woord over en gaf een korte toelichting hoe de samenwerking met De Ruiter is ontstaan en de concrete ontwikkelplannen voor het Experience Center. Hierop kon Nico van Vliet, ketenmanager bij De Ruiter mooi inhaken. Hij vertelde dat de demokas zorgt voor een verbinding tussen de retail en de kwekers. Naast deze demokas is er een De Ruiter Market, een fictieve supermarkt waar de consument z’n tomaten koopt. Om zijn verhaal beter toe te kunnen lichten nam Nico ons mee de Market in. De tomatenrassen die hier getoond worden, worden hier verder onderzocht hoe ze qua kleur, smaak en houdbaarheid aan de consument getoond worden. Na enkele soorten geproefd te hebben nam Paul het stokje weer over en kregen we een rondleiding door de kas.

Hierin wordt in het eerste deel belichte tomaten geteeld en in het tweede deel onbelicht. Een terechte vraag van een van de leden was waarom er bijvoorbeeld niet meteen is gekozen voor LED-verlichting. Paul z’n antwoord hierop was dat de proefrassen getest moeten worden in de kas van vandaag om de beste vergelijkingen te kunnen maken. Hij sloot niet uit dat er in de nabije toekomst ook met LED getest gaat worden. 

Na de rondleiding kreeg iedereen toch wel een beetje trek en dat was maar goed ook want BBQ en Vlees Specialist De Koning stond al klaar om de barbecue aan te steken. Iedereen kon genieten van een hapje en drankje in een lekker zonnetje. Dit alles is mogelijk gemaakt door Veldwerk Uitzendbureau. Als kers op de taart had het TJO-bestuur een ijscokar geregeld. Ijsschepper Rob kwam rond 20.00 uur op z’n brommer aan om iedereen van een heerlijk ijsje te voorzien.