Tuinen bij... Luiten Kwekerij

Met de zomervakantie achter ons stond de eerste bijeenkomst weer gepland op zaterdag 8 september. Om nog een beetje in de zomersferen te blijven stond er een bedrijfsbezoek gepland bij Luiten Kwekerij, een bezoek in Mediterrane sferen!

Begin 2018 is Luiten Kwekerij verhuisd van de locatie in Bleiswijk naar Pijnacker. Voor ons als Tuinbouw Jongeren Oostland dus het ideale moment om een kijkje te nemen op het nieuwe bedrijf. Daarnaast voor de meeste van ons een teelt waar we niet dagelijks mee in aanraking komen. Luiten Kwekerij heeft een divers assortiment aan Mediterrane planten, deze worden geïmporteerd vanuit Zuid-Europa om volgens op de kwekerij te acclimatiseren. Daarnaast worden er ook Yucca’s opgekweekt.

De eerste leden arriveerde rond 14.45 uur op de kwekerij. Hier werden zij verwelkomd door Jeroen Soeterbroek in de bedrijfshal. Na een lekkere kop koffie en welkomstwoord van de voorzitter Stefan Hendriks kon de middag dan echt beginnen. Jeroen vertelde ons in het kort de geschiedenis van Luiten Kwekerij en dat hij langzamerhand meer taken heeft overgenomen van Wim Luiten. Zo is Jeroen verantwoordelijk voor de inkoop van het plantmateriaal, verkoop, financiën en transport. Voor de teelt specifieke werkzaamheden zijn twee andere mannen aanwezig die dit regelen. Voor de inkoop van het plantmateriaal gaat Jeroen regelmatig naar Zuid-Europa om daar zelf de kwekerijen te bezoeken. Zo o.a. ook Portugal waar wij als Tuinbouw Jongeren Oostland het eerste weekend van oktober heen zullen gaan, erg toevallig dat wij daar kwekerijen gaan bezoeken waar Luiten Kwekerij zijn planten vandaan haalt.  Ondertussen heeft Wim Luiten zelf zich ook bij de groep gevoegd en start de rondleiding.

We startte in de bedrijfshal bij de docks hier valt direct op dat over alles is nagedacht bij de bouw. Zo zijn er transportbanden aanwezig waarop de geïmporteerde planten het bedrijf binnen kunnen komen. In de eerste afdelingen van de kas staat een heel divers assortiment aan Mediterrane planten. Door de nieuwe locatie kan er een grotere voorraad Mediterrane planten worden gehouden waardoor er sneller een geacclimatiseerd product geleverd kan worden in grotere aantallen.
De erg oplettende leden zien al snel dat er twee mogelijkheden zijn voor de watergift. Er is zowel een eb/vloed systeem als regenleiding aanwezig. Het hangt van het type plant af hoe deze water krijgt. Daarnaast valt het op dat er op een naar verhouding klein oppervlak veel diverse soorten planten staan. We zien o.a. citrussen, olijven, druiven en veel soorten palmen.
Naast de kas is sinds twee weken het gehele betonnen buitenterrein in gebruik genomen. Hier staan de grotere palmen en later de bloeiende producten.
We vervolgen onze weg naar de afdelingen waar de Yucca’s staan. Het hout hiervan wordt geïmporteerd vanuit Guatemala, het duurt ongeveer drie weken voordat de containers per schip in de haven aankomen. Door de nieuwe locatie heeft Luiten als doel om jaarrond een compleet Yucca aanbod leverbaar te hebben.
We merken al snel dat er in deze afdelingen diverse klimaten voelbaar zijn. Dit heeft voor een deel met de opkweek te maken maar ook met de biologische bestrijding. Er worden regelmatig aaltjes meegegeven, om de werking hiervan te optimaliseren wordt er regelmatig gebroest in deze afdelingen. Ondertussen is de automatisering ook bij Luiten in een gevorderd stadium, zo rijden er elektrokarren rond die zowel de lege als volle Deense karren naar voren en achter rijden.
Als laatste deel van de rondleiding komen we in de verwerkingsruimte terecht. Hier hebben ze nu de mogelijkheid om grotere orders op eigen locatie te verwerken en zo dus ook de kwaliteit te borgen. Op de oude locatie in Bleiwijk moest er nog weleens een locatie worden bij gehuurd om de op te kweken aantallen kwijt te kunnen. In de verwerkingsruimte zien we dat er op de oppotband verschillende boren bevestigd kunnen worden voor de diverse maten en soorten Yucca’s.

Na de uitgebreide rondleiding door het bedrijf was het tijd om dit met elkaar te bespreken tijdens de borrel. Aan de vele losse gespreken met zowel Jeroen als Wim door de leden is het een erg interessant en inspirerend bedrijfsbezoek geweest.