Topsprekersavond 2018

Dat Tuinbouw jongeren niet stil zitten, dat is wel een feit! Afgelopen maandag waren namelijk ruim 200 Tuinbouw Jongeren aanwezig bij de vierde editie van de Topsprekersavond in hét clubhuis van de tuinbouw: het World Horti Center. Na een bak koffie en iedereen zijn plek gevonden had – want ja waar moet je 200 man ineens kwijt – konden we van start.

World Horti Center
Na het openingswoord van TJW-voorzitter Lambert Zwinkels en dagvoorzitter Rob Veenman werd de avond ingeluid door Erwin Cardol, Directeur van de Demokwekerij. Erwin vertelde over de doelen en verwachtingen van het World Horti Center, waar bedrijven, educatie en mensen bij elkaar komen om de glastuinbouw gezamenlijk naar een hoger niveau te brengen.

Topsprekers
De avond werd in goede banen geleid door avondvoorzitter Rob Veenman, o.a. bekend als presentator van de WOS. Na zijn introductie werd topspreker Corné van Zeijl verwelkomd. Corné, analist en belegginsstrateeg - onder andere bekend van BNR en RTL Z – sprak over de grootste economische uitdagingen waar we nu met z’n alle mee te maken hebben. Zo ging hij in op het monetaire beleid, handelsoorlogen die tussen China en de VS gevoerd worden én de Brexit dat grote gevolgen zou kunnen hebben voor de tuinbouwsector. Zo gaf Corné aan: ‘’het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste exportpartners van Nederland én indien gekozen wordt voor een harde Brexit dan kan dit grote gevolgen hebben voor de afzet van de Nederlandse tuinbouw.” ‘’Maar wat er dan precies gaat gebeuren, dat weet niemand”, aldus Corné van Zeijl. Een interessante diepgang waarbij geconcludeerd kan worden dat het een spannende periode wordt de komende tijd.

Paneldiscussie
Na het inspirerende verhaal van Corné was het de beurt aan de drie scale-ups: Keyplan, Wout en Kromkommer. Joran Pronk vertelde over Keyplan, een digital facility app die speciaal is ontwikkeld vanuit een behoefte binnen de recreatiesector, maar die inmiddels ook uitgerold wordt in de tuinbouw. Laurien Adriaanse, ketenmanager bij Kromkommer, vertelde hoe zij voedverspilling tegengaan door ook ‘kromme’ groente een kans te geven. Tot slot vertelde Dirk Beijer over het concept Wout, een kamerboom op basis van een leasecontract, waar hij samenwerkt met Kwekerij Bunnik Plants. Door middel van een paneldiscussie onder leiding van Rob werden verschillende topics aangehaald over wat allemaal komt kijken bij het uitrollen van een goed idee, de succesfactoren en tegenslagen. Daarnaast kwamen diverse stellingen aan bod waar het publiek op mocht reageren én interactie aan gingen met de drie scale-ups. Een interactieve avond waarbij eenieder de kans kreeg om zijn of haar ondernemingsvragen te stellen aan de drie scale-ups.

De avond werd afgesloten met een netwerkborrel waarbij de leden onder het genot van een drankje konden na discussiëren over de Topsprekersavond. Iedereen bedankt voor hun komst!