BBQ en Tuinen bij ... in De Kwakel

Tuinbouw Jongeren richting De Kwakel voor de jaarlijkse BBQ

Afgelopen zaterdag 22 juni vond de jaarlijkse barbecue van Tuinbouw Jongeren Oostland plaats. Voor de verandering was dat dit jaar niet in het Oostland zelf maar in De Kwakel. Om er voor de leden een zorgeloze middag/avond van te maken had het bestuur een bus geregeld waarbij iedereen netjes werd opgehaald en weer terug gebracht. Stipt Uitzendbureau kwam ons hierbij tegemoet door een touringbus kosteloos beschikbaar te stellen. Met verschillende opstapplekken verdeeld door het Oostland startte de middag rond het middaguur. De eerste leden stapte op in Pijnacker om vervolgens de rest op te halen in Bleiswijk en Moerkapelle. Met een gevulde bus van ongeveer 40 leden werd de weg vervolgd richting De Kwakel.

De eerste stop was bij Bunnik Vriesea’s, een grote speler in de teelt van Bromelia’s. Hier werden we ontvangen door Siegfried Bunnik. Leuk weetje is dat Bunnik haar roots heeft in het Oostland. Het is een echt familiebedrijf en heeft naast  de locatie in De Kwakel ook een locatie in Kudelstaart. Totaal heeft het een teeltoppervlak van 10 hectare. Het bedrijf in Kudelstaart wordt gebruikt als productielocatie. Hier worden de planten vanuit weefselkweek tot plug gemaakt. Dit proces duurt ongeveer een jaar. Na het oppotten groeien de Bromelia’s in ook ongeveer een jaar uit tot een mooie kleurrijke plant.

Na de introductie van Siegfried en kop koffie of glas water werden we meegenomen het bedrijf in. Hierin konden we goed zien dat op de locatie in de Kwakel de Bromelia’s alleen worden afgekweekt om vervolgens op klantbehoefte verpakt te worden. Siegfried gaf aan dat het gehele verkoopproces verloopt via de Bromelia Specialist. Dit is een apart verkoopbedrijf waarbij diverse Bromelia kwekers zijn aangesloten. In totaal worden er zo’n 4,2 miljoen Bromelia’s opgekweekt.

In de afgelopen jaren heeft Bunnik Vriesea’s veel geïnvesteerd in de automatisering van het teeltproces, Siegfried is van mening dat voor de toekomst de uitdaging vooral ligt in de automatisering van de handelingen die verricht worden in schuur.
Na deze interessante rondleiding was het voor de groep tijd om weer in de bus te stappen om naar het volgende bedrijf te gaan. Binnen 5 minuten waren we bij het tweede bedrijf Arcadia. Zij zijn toonaangevend in de teelt van Pluis-chrysaten. Hier werden we opgewacht door René Eikelenboom die ons na een verfrissend glas fris en introductie van het bedrijf meenam de kas in. Naast de locatie in de Kwakel heeft Arcadia nog vier locaties in het Westland. Dit samen vormt een totaal van 20 hectare teeltoppervlakte. Door het aanbod van 25 soorten pluis-chrysanten in grote aantallen is Arcadia een unieke speler en erg aantrekkelijk voor de retail.

Op de 8 hectare in De Kwakel wordt er gewerkt met 7 teeltschema’s De chrysanten worden voor een groot deel geëxporteerd naar Engeland en Rusland. René verwacht de komende jaren geen groei in areaal van de pluischrysantenteelt. Tijdens de rondleiding zien we dat kwaliteit een belangrijke rol  speelt. Zo wordt de pluis-chrysant verpakt in een netje ter bescherming tijdens het transport.

Na de rondleiding was het tijd om te gaan genieten van het mooie weer onder het genot van een hapje en drankje. Het was maar goed dat iedereen al een beetje trek begon te krijgen want eenmaal buiten stond Leon van den Berg, die vanuit Berkel naar De Kwakel is gekomen om voor ons de barbecue te verzorgen. Dit allemaal werd mogelijk gemaakt door Perflexxion. Helaas komt er aan elke gezellige middag/avond een einde. Rond 21.00 uur vertrok de bus weer richting het Oostland. Als bestuur kijken we terug op een zeer geslaagde barbecue.