Tuinen bij en Klaverjas in de Kas

Zaterdag 14 december vond de tweede editie plaats van “Klaver jas in de Kas” met een tuinen bij. Dit jaar waren we welkom bij Bredefleur, een grote Leliekweker uit Moerkapelle. We werden ontvangen door Levi en Ruben Evers die tevens zelf ook lid zijn van TJO. Naast de locatie in Moerkapelle heeft Bredefleur ook een locatie in Luttelgeest. Op de locatie in Moerkapelle kweekt het bedrijf uitsluitend de Longiflorum Aziaat, een geurloze lelie.

In de kantine is een kortte bedrijfsfilm getoond met een introductie van het bedrijf. Verder vertelde Levi over de verkoopwijze van Bredefleur, en dat hun kracht ligt in het telen van exclusieve rassen. Dit zorgt ervoor dat de klant alleen bij hun terecht kan voor dit betreffende ras. Ze hebben hierdoor in samenspraak met de veredelaar zelf in handen hoeveel er van deze rassen op de markt komt en kunnen de kwaliteit er van garanderen.

Tijdens de rondleiding hebben de leden een beeld gekregen van de lelieteelt. De bollen worden voor een heel jaar in een beperkte periode geleverd door de verschillende bollenkwekers. Bredefleur slaat de bollen daarom op in grote koelcellen. Elke week wordt er een deel van bollen uit de cel gehaald om gepoot te worden. In de kas wordt er jaarrond gekweekt, ze halen vier teeltrondes per jaar. Nadat een kap leeg geoogst is, dit gebeurd niet in een keer. Om uniforme bossen te kunnen leveren word er tot wel 4 keer geoogst uit een zelfde kap. Zodra de laatste lelie geoogst is worden de oude bollen onder gevreesd. Op deze grond worden de nieuwe bollen weer gepoot.

Na de rondleiding was het tijd voor de klaverjas en de borrel. Er werd hevig gestreden door de tien koppels, toch kon iedereen nog tijd vinden om van het diner te genieten. Uiteindelijk ging de TJO Klaverjas in de kas wisselbeker naar, Roland Vijverberg en Bart Weerdenburg.