Studiereis Polen

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de jaarlijkse studiereis van Tuinbouw Jongeren Oostland. 26 jongeren werkzaam/studerend in de tuinbouwsector stapte afgelopen donderdag in het vliegtuig met als bestemming Warschau, Polen. Pieter Ammerlaan schreef er een verslag over. 

 

Bronisze 
Vrijdagochtend vroeg stond het eerste bedrijfsbezoek gepland: Bronisze. Bronisze is een groothandel van Groenten, Fruit, Bloemen en Planten in Warschau opgericht door lokale telers (1995). Hier wordt 24 uur per dag, 6 dagen per week handel gedreven. Met een oppervlakte van 40 hectare (10 hectare overdekt) is Bronisze een van de grootste groothandels in Polen gericht op de Wholesale Market. Ruim 40% van het aanbod wordt lokaal geproduceerd. 

 

Bejo Zaden 
Na het bezoek aan Bronisze ging het gezelschap direct door naar Bejo Zaden. Bejo Zaden is een zaadproducent voor verschillende groentegewassen, zowel voor de binnen- als buitenteelt. "Hier kregen wij een overzicht van hoe de Poolse agrarische sector er momenteel uitziet. Tussen 2005 en 2016 is het aantal groentenproducenten drastische gedaald (393.000 in 2005, 82.000 in 2016). Het areaal is echter licht gestegen, wat aangeeft dat ondernemingen wel groeien. Ook de opbrengsten per vierkante meter blijven verbeteren door middel van nieuwe technieken." 

 

Vitro Warsaw 
Van het zaadhuis door naar het laboratorium. Bij Vitro Warsaw, onderdeel van Vitro Westland, kregen de Tuinbouwjongeren een kijkje in de keuken van weefselkweek. Vitro bediend wereldwijd de markt met verschillende weefselkweekproducten, zoals vaste planten, potplanten, snijbloemen en bolgewassen. Naast het laboratorium beschikt Vitro over 6 hectare kas. Hier wordt binnenkomend product opgeslagen en komen de planten uit het laboratorium terug wanneer de beworteling gelukt is. "Een unieke ervaring om dit proces van dichtbij gezien te hebben."  

 

Legia Warschau 
De dag werd afgesloten met een bezoek ‘buiten’ de sector, voetbalclub Legia Warsaw. "Hoewel vele voetbal niet direct zouden linken aan tuinbouw, is hier zeker een groot raakvlak: de grasmat. Wij kregen de kans om een kijkje achter de schermen te nemen en te zien hoe het gras in dit stadion onderhouden wordt. Met behulp van technieken uit de tuinbouw kan de grasmat in een stadion veel beter en professioneler onderhouden worden. Zo wordt er kunstlicht gebruikt om groei te stimuleren, maar ook sensoren zijn niet meer weg te denken uit de grasmat. Door alles goed te monitoren, heeft de grasmeester meer inzicht op de kwaliteit van zijn grasmat." 

Krason Seedlings 
Zaterdagochtend het laatste tuinbouwgerelateerde bezoek, Krason Seedlings. Krason is een familiebedrijf, gespecialiseerd in de opkweek van groentengewassen voor zowel binnen- als buitenteelt. Momenteel heeft het bedrijf twee productielocaties met een totaal oppervlak van 14 hectare. Hiervan is 11 hectare in de kas. Daarnaast wordt er volop gebouwd aan een gloednieuwe kas van ruim 7 hectare. 

Krason is marktleider op de Poolse markt als het gaat om opkweken van gewassen. Jaarlijks worden er meer dan 300 miljoen planten gekweekt. Het aanbod varieert: tomaten, komkommers, broccoli, sla bloemkool, etc. Ruim 92% van de productie is bestemd voor de lokale klanten. Opvallend is dat een ruime meerderheid van de innovaties in het bedrijf van Nederlandse bodem komen.  

 

De zaterdag werd afgesloten met een verrassingsactiviteit: een training op de schietbaan. De zondag stond in het teken van cultuur, waarbij in groepjes de stad Warschau verkend werd.