Nieuwjaarsborrel

en voorzitterswisseling

Zoals velen leden weten is de eerste bijeenkomst van het jaar de nieuwjaarsborrel. Deze vond plaats op zaterdag 15 februari bij Dijkshoorn Bleiswijk. Het beloofde een speciale bijeenkomst te worden in verband met de voorzitters wissel. We werden hartelijk ontvangen door Matthijs Dijkshoorn, één van de twee directeuren van het bedrijf.

Nadat iedereen plaats had genomen in de kantine opende Stefan Hendriks de middag en gaf hierbij na ruim 3 jaar voorzitterschap het stokje over aan Pieter Ammerlaan. Namens de leden werd Stefan nog even in het zonnetje gezet met wat leuke anekdotes. Hierop aansluitend presenteerde penningmeester Marco van Adrichem de jaarcijfers in de algemene ledenvergadering en konden waar nodig kritische vragen gesteld worden. Na dit afgerond te hebben werd de ruimte gegeven aan Matthijs Dijkshoorn die ons allereerst kort meenam in de bedrijfsgeschiedenis. Dijkshoorn Bleiswijk bestond vorig jaar 50 jaar en is van boerenbedrijf uitgegroeid tot recyclingspecialist. Wat vele van ons niet wisten is dat Dijkshoorn hedendaags ook nog aardappels teelt voor de frietindustrie. Buiten dat zijn ze altijd opzoek naar nieuwe manieren om afval te verwerken. Zoals Matthijs zelf aangeeft moet je door de steeds strengere regel- & wetgeving zelf creatiever worden en als bedrijf door blijven ontwikkelen.De rondleiding begon met een kijkje in de aardappelschuur waarna we oprecht verrast werden. De rondleiding werd namelijk vervolgd in de open zeilenwagen. In stijl werden we rondgereden over het terrein. Eenmaal aangekomen bij de nieuwe schuren kregen we diverse demonstraties te zien. Zo hebben we onder andere gezien hoe het afval wat bij een kweker vandaan komt wordt verwerkt tot compost. Matthijs zijn doel van de middag was om te laten zien hoeveel plastic er nog zit in het afval dat Dijkshoorn ophaalt. We kunnen uit eigen ervaring nu zeggen dat dit schrikbarend is. Het hele proces van groenafval tot compost duurt minimaal 8 weken. Indrukwekkend om te zien wat voor machines hierbij gebruikt worden. Dijkshoorn Bleiswijk denkt ook mee aan een milieubewustere toekomst. Zo draaien een groot aantal machines op de energie dat wordt opgewekt met de zonnepanelen.
Dijkshoorn Bleiswijk heeft een groot aantal specialisten in dienst, zo ook Mark Luteijn. Hij als beton-specialist gaf een mooie demonstratie met de mobiele betoncentrale. Er wordt terplekke beton precies gemaakt en gemixt hoe de klant het wilt. Zo vind er dus geen verspilling plaats.Zodra we terug zijn in de kantine laat Matthijs met een knipoog de grote stukken puin en ijzer zien die weleens uit de machines gehaald worden door de technische dienst. Oprecht geeft hij aan dat Dijkshoorn Bleiswijk niet goed kan draaien zonder zijn technische mannen. Met ongeveer 25 medewerkers in dienst worden er toch jaarlijks 150 machines gebruikt. Zoals Matthijs zelf aangeeft is dit zijn passie en kan hij er nog uren over doorpraten. Na nog een aantal vragen vanuit de leden geeft hij aan dat het tijd is om wat te drinken. We worden meegenomen naar de omgetoverde werkplaats waar de muziek, hapjes en drankjes op ons staan te wachten.
Kortom een zeer geslaagde nieuwjaarsborrel waarbij we niet alleen veel gezien hebben, maar ook een nieuwe kijk op wat de Tuinbouw afvoert aan afval en wat daar nog mee gedaan moet worden om het weer bruikbaar te maken. Bij deze willen wij, het bestuur en leden van Tuinbouw Jongeren Oostland Dijkshoorn Bleiswijk onwijs bedanken voor de speciale middag en rondleiding.