Digitaal Tuinen bij... Reijm en Zn.

“Combinatie van paprika en komkommer past Reijm & Zn. goed”

 

Elf miljoen groene rakkers per seizoen

Berkel en Rodenrijs - De laatste keer dat de leden van Tuinbouw Jongeren Oostland (TJO) elkaar de hand schudden, was op zaterdag 15 februari tijdens de ledenvergadering annex nieuwjaarsborrel bij recyclingspecialist en aardappelteler Dijkshoorn in Bleiswijk. Een kleine maand later brak het coronavirus uit en moest er een streep door de geplande informatiebijeenkomsten en excursies worden gehaald.

Voorzitter Pieter Ammerlaan: "Daardoor werden onze mogelijkheden om activiteiten te organiseren beperkt. Zoals het er nu naar uit ziet, kunnen we vanaf september weer bij elkaar komen. Om in de tussentijd toch het contact met de leden te onderhouden, zochten wij achter de schermen naar een oplossing." Die vond het bestuur uiteindelijk in een livestream op Facebook, op woensdagavond 8 juli en rechtstreeks vanuit komkommerkwekerij bij Jan Reijm van Reijm & Zn. aan de A. H. Verweijweg in Berkel en Rodenrijs.

 

Netwerk

De eigenaar zelf is reeds lange tijd actief geweest binnen TJO, een netwerk voor jongeren in de leeftijd van zestien tot en met 35 jaar met connectie met de glastuinbouwsector. In 2014 vestigde hij zijn kwekerij, die hij samen met zijn vader en oom runt, in Berkel en Rodenrijs.

Reijm startte zijn digitale rondleiding met een aantal cijfers die de onwetende leek onder de talrijke kijkers imponeerde. “Het bedrijf is 4,5 hectare groot en levert elf miljoen groene rakkers (komkommers) per seizoen. Vorige week hadden we een lengte groei van tachtig centimeter en een ontwikkeling van negen bladeren. Voor ons is dat de langst gemeten lengte groei in een week tot nog toe. Een ervaren snijder snijdt achthonderd tot duizend vruchten in één uur.

De komkommerteler - tevens actief in de paprika´s – is gespecialiseerd in de zogeheten hogedraadteelt. “Toen ik daar in 2014 mee begon, was dat nieuw voor de glastuinbouwsector hier in het westen van het land. Anders dan de wisselvallige traditionele teelt, kent de hogedraadteelt een stabiele factor en is buitengewoon planbaar.”

 

Ringen

 

In de hogedraadteelt groeien de komkommers – tenslotte een klimplant - langs een touw naar een gewasdraad op minimaal vier meter hoogte. Elke keer wanneer de plant de draad bereikt, laat de teler haar minstens vijftig centimeter zakken. Bij deze manier van kweken is de opbrengst hoger en de kwaliteit beter als bij de traditionele teelt, waarbij de draad op maximaal twee meter hoogte hangt. Bij de teelt van komkommers is het verrichten van een aantal handelingen volgens een strak tijdschema noodzakelijk. Zoals het ringen en dieven. Om de plant overeind te houden, wordt om de veertig tot vijftig centimeter een metalen ring bevestigd. Het ringen, dus. Uitlopers in de oksels van de bladeren moeten verwijderd worden. In kwekersjargon heet dat dieven. Reijm: “Tussen traditioneel en hogedraadteelt ligt een wereld van verschil. Bij de hogedraadteelt blijven werkzaamheden continu terugkeren zoals bijvoorbeeld het ringen en dieven. Een ervaren ringer plaatst overigens tweeduizend ringen per uur. Dat aantal is ook nodig willen we alles op tijd kunnen ringen. Bij komkommers moet het werk vandaag af. Bij paprika´s kan dat eventueel tot morgen wachten.” 

 

Ziekten

Op het bedrijf is er ook veel aandacht voor ziekten, waaronder het wereldwijd zo gevreesde besmettelijke en persistente komkommerbontvirus. De ziekte wordt in de regel overgedragen door plantsap aan gereedschap, handen  of kleding maar het kan ook via water. Een besmette plant stopt met het produceren van komkommers. Reijm: “Mijn grootste zorg is dat het virus de planten niet overwoekerd. Om te voorkomen dat de ziekte toeslaat, gebruiken we preventieve gewasbehandelingen. Een goede hygiëne is een vereiste. We ontsmetten mesjes en werken met handschoenen. Wie de kas betreedt, moet bij de ingang zijn handen ontsmetten.” 

 

Volgende stap

Jan liet zijn kijkers weten dat “het bedrijf toe is aan een volgende stap. De komende jaren gaan we echt voor uitbreiding. Wat betekent dat er hectaren bijkomen en dat we zo gecontroleerd mogelijk willen groeien. Daarnaast, de combinatie van paprika en komkommer past Reijm & Zn. goed.”