Digitaal Tuinen bij... Oriental

Na het succes van de twee eerdere livestream edities vanaf de komkommerkwekerij van Jan Reijm en de rozenkwekerij van Jan Spek, kon een vervolg uiteraard niet uitblijven. Dus werd er woensdag 25 november een digitale visite afgelegd bij handelskwekerij Oriental Group in Bleiswijk. Met begenadigd verteller Erik van der Pol als gids. Op leerzame wijze loodste hij de crew van TJO door zijn bedrijf, waarin de uit China geïmporteerde bonsai centraal staat. De rondleiding was te volgen via Facebook.

Balans

De Oriental Group richt zich op smaakvolle Aziatische producten die voor rust en balans in het jachtige leven van de mens zorgen. Met bonsai als speerpunt. Bonsai is een traditionele kunstvorm die zich richt op het kweken van miniatuurbomen in potten. De houtige plant – onderdeel van de Chinese cultuur – wordt tijdens de groei zodanig gemanipuleerd dat het een miniatuurboom blijft. Maar dan wel eentje met de kenmerken van een volgroeid natuurlijk exemplaar.

Doorbijten

Naast bonsai importeert het bedrijf ook de ficus ginseng, lucky bamboe en cactussen uit China. Op zijn beurt levert Van der Pol de sanseveria aan de Chinezen, met wie hij inmiddels een jarenlange samenwerking opbouwde. “In het begin was het pionieren en doorbijten, ook qua communicatie. Maar al snel werd de relatie tussen ons even zakelijk als vriendschappelijk.”
De handelskwekerij – in Europa één van de grootste importeurs van bonsai – is zes hectare groot, over twee etages verdeeld. Van der Pol, die zichzelf meer als handelaar dan als kweker ziet: “Op zich is het heel bijzonder dat het product boven wordt geteeld en beneden wordt verwerkt.” Per dag worden er twee containers leeggehaald. Wat voor de medewerkers een vrij intensieve klus is. Zes of zeven man zijn daar een uur of zes of zeven mee bezig. Bovendien vergt het proces de nodige fysieke handelingen. Eenmaal uitgepakt, start de manipulatie. Van der Pol. “Door de snelle groei moeten wij heel veel knippen.”

Huiskamer

Het nathouden gebeurt op twee manieren. Aan het plafond hangt een beregeningsinstallatie. Al wordt het zogenoemde eb- en vloedsysteem, waarbij water in de bakken wordt gepompt en weer wordt weggeleid, in de regel gebruikt. Bonsai die de kwekerij verlaat, is overigens woonkamertemperatuurbestendig. In China zijn de boompjes gewend aan 22 of meer graden celsius. Terwijl het in een huiskamer met 16 tot 19 graden celsius gemiddeld koeler is. Teelttechnisch kan van bonsai een zogenoemd koel product worden gemaakt. “Door die manier van telen is het product bestand tegen de temperatuurverschillen in een woonkamer.”

Van der Pol begon zijn bedrijf met het leveren aan een paar tuincentra, maar groeide al snel uit tot een belangrijke internationale speler. Zo is de bijvoorbeeld de Engelse markt zeer enthousiast over de sanseveria´s in diverse soorten van Oriental. Van der Pol: “Dat willen we graag zo houden. Daarnaast liggen er een aantal uitdagingen voor de toekomst te wachten.”

 

Bron: (heraut)