Digitaal tuinen bij... Bright Plants

Van snijrozen naar potplanten

Na alweer 3 succesvolle eerdere ‘Digitaal tuinen bij..’ en de aanhoudende coronamaatregelen kon de 4de editie niet uitblijven. Normaliter wordt de livestream op een woensdagavond gehouden maar in verband met het daglicht werd deze afgelopen zaterdagmiddag 6 maart gehouden. Deze keer waren we digitaal welkom bij Bright Plants in Berkel en Rodenrijs. Voor vele is de familie van der Burg bekend van de snijrozen. Donny van der Burg die samen met z’n ouders het bedrijf aan de Noordeindseweg runt nam ons mee in de omschakeling van snijrozen naar potplanten en vooral waarom de omschakeling.

Op het bedrijf worden nu Mandevilla, Skimmia’s en stamrozen gekweekt. De rondleiding was live te volgen via Facebook en voor wie er niet bij kon zijn is het terug te kijken op de Facebookpagina en website (www.tuinbouwtoekomst.nl).

Omschakeling

Donny geeft aan dat ze exact één jaar geleden de knoop hadden doorgehakt om te stoppen met de snijrozen. Niet omdat de passie er niet meer was, maar door veranderende maatregelingen en stijgende kosten. De verhoogde ODE en arbeidskosten zorgden voor een dermate hoge kostprijs dat het niet meer rond te rekenen was om de teelt rendabel te houden. Daar bovenop kwam ook nog eens Corona, wat ervoor zorgde dat er bijna geen roos meer verkocht werd. Dit bij elkaar heeft ze doen besluiten om de snijrozen te rooien en het bedrijf om te bouwen en over te stappen op de teelt van potplanten.

 

Teeltkeuze

In samenwerking met een persoonlijk verkoper en een afzetadvies van Royal Floraholland is de keus gemaakt om Mandevilla, Skimmia’s en stamrozen te gaan kweken. De kas is hiervoor verdeeld in twee afdelingen. Een warme kas van 8000m2 en een koude kas van 12000m2.
 

Mandevilla

Door de persoonlijk verkoper zijn Donny en z’n ouders in contact gekomen met een Mandevilla-kweker die 4 jaar geleden is gestopt met de teelt en zijn ervaringen graag wilde delen. Een grote uitdaging in het kweken van Mandevilla is de plant op het juiste moment bovenaan de stok te krijgen. De lichte en redelijk nieuwe kas is hierbij een groot voordeel. Mocht het nodig zijn kan de belichting (die gebruikt werd in de snijrozen) gebruikt worden om de groei en bloei te sturen. Voor de toekomst liggen er plannen klaar om met biologische bestrijding te gaan werken.

 

Skimmia

De keuze om Skimmia’s te kweken is vooral gemaakt omdat er in verhouding aanzienlijk minder arbeid en energie in gaat zitten ten opzichte van snijrozen.

De Skimmia’s worden in augustus gestekt. Het meeste stekmateriaal wordt bij speciale kwekers gekocht in Boskoop en Groningen. Waarna het op de tuin gestekt wordt, zodat de wortels gaan groeien. Van het Skimmia soort Magic Marlot regelt Bright Plants de stekproductie zelf met eigen  moerplanten. Met dit soort proberen ze zichtzelf te onderscheiden in de markt. Naast de bloem Skimmia’s worden er ook bes-Skimmia’s gekweekt. Deze worden handmatig, met het gebruik van een plumeau bestoven om ervoor te zorgen dat er in het najaar bessen aan groeien.

 

Stamrozen

Naast het kweken van Skimmia’s is er ook voor stamrozen gekozen. Wanneer de stamrozen in april/mei zijn afgeleverd, is er weer ruimte om Skimmia’s te stekken. Nadat de Skimmia’s in oktober/november verkocht zijn, wordt de kas weer gevuld met stamrozen. Op deze manier kan de kas jaarrond optimaal benut

 

Toekomstbeeld

Door de omschakeling zijn zowel Donny als z’n ouders meer kweker dan manager geworden. Dit ervaren zij als zeer fijn. Als doelstelling wordt gesteld om binnen drie jaar een vast klantenbestand te hebben en ongeveer 80% van de handel direct te verkopen.

De combinatie van Mandevilla, Skimmia en stamrozen zorgt voor een constante werkdruk door het jaar, met uitzondering van het afleverseizoen. Hierdoor is er jaarrond werk in de kwekerij en is er minder spraken van extreme arbeidspieken.

Benieuwd naar de digitale rondleiding, klik dan op onderstaande link.
Digitaal tuinen bij... Bright Plants