Barbecue bij... Van der Berg Roses

Op zaterdag 4 september was het weer tijd voor een fysieke Tuinen Bij… Ditmaal waren wij welkom bij Berg Roses in Delfgauw. Nadat iedereen zijn/haar QR-code gecontroleerd was, werden wij in de kantine ontvangen door Arie van den Berg.

Arie begon de middag met een presentatie over de geschiedenis van het bedrijf. Het bedrijf is gestart in Delfgauw in een breedkapper met rozen in de volle grond. In de jaren 90 werd een venlo-kas gebouwd aan de Kooltuin in Delfgauw. Hierna volgde al snel een eerste kas op de Zuideindseweg in Delfgauw. Deze locatie is ondertussen uitgegroeid tot 16 hectare. Hier worden rozen gekweekt voor het hoogste segment.

Verder heeft Berg Roses een productielocatie in Kenia. Hier staat ongeveer 55 hectare aan klein bloemige rozen voor het supermarkt segment. Berg Roses heeft de ambitie om hier de komende jaren verder door te groeien in areaal.

In 2007 opende Berg Roses nog een teeltlocatie. Ditmaal in China, op ongeveer 1800 meter boven zeeniveau. De hoogte is nodig om het optimale klimaat voor de teelt te kunnen realiseren, zonder forse investeringen in technieken. Vorig jaar is besloten de kwekerij te verkopen aan het Australische beursgenoteerde bedrijf Lynch, Met de verkoop is de kwekerij naar de beurs gegaan, waarin Berg Roses nog wel aandelen bezit maar zijn ze niet meer dagelijks betrokken bij het bedrijf.

Na het interessante verhaal van Arie was het tijd voor een rondleiding door het bedrijf. Hier is berg Roses onder andere bezig met proeven om zelf planmateriaal op te kweken. Het doel is om kap voor kap het gewas te vernieuwen met volledig eigen plantmateriaal. Deze cyclus is rond de 10 a 12 jaar. In de verwerkingshal worden alle rozen door middel van cameratechniek gesorteerd en vervolgens ingepakt. De volle rozenemmers gaan automatisch naar de koelcel waar deze op bestelling bij elkaar worden gezocht en klaargemaakt worden voor transport.

De middag werd afgesloten met een heerlijke barbecue van De Koning, gesponsord door Berg Roses. Onder het genot van een welverdiend biertje werden alle buikjes goed gevuld. Als afsluiter kwam De Schepper langs om ijsjes te scheppen als toetje.

Al met al een zeer leerzame en bovenal gezellige Tuinen Bij..!