Tuinen bij van Adrichem

Zaterdag 23 februari 2022

Op zaterdag 19 februari vond de eerste ledenbijeenkomst van de TJO in 2022 plaats. Traditie getrouw gebeurd dit in januari met een Nieuwjaarsborrel in combinatie met de ALV. Dit was vanwege de Corona-regels helaas niet mogelijk. Van het jaar is er gestart met een "Tuinen bij" van Adrichem Anthurium. Tijdens deze middag zijn we rondgeleid door TJO-bestuurslid Marco van Adrichem. 

Op de kwekerij word er op 10.000m2 glas, snijanthuriums gekweekt. De kas is in 2007 gebouwd door Havecon, hierbij is de kas voorzien van 3 schermdoeken en een hogedruk nevelsysteem. Dit omdat de snijanthurium een tropisch gewas is, dit wil zeggen dat deze ideaal groeit onder warm (22 C etmaal), vochtig (RV 75%) en gematigd licht (max 350 µmol/ een som van 9 mol). Op het bedrijf word er gebruik gemaakt van jong blad breken, dit zorgt er voor dat de productie in de winter en het voorjaar hoger is. In deze tijd is de vraag naar de bloemen het grootst, maar het aanbod juist het laagst, door een gebrek aan licht.

Het volledige assortiment komt bij de veredelaar Anthura vandaan. De afgelopen jaren is het aantal soorten gegroeid naar 9, om een breed aanbod te realiseren. Dit is ideaal, omdat de bloemen bij van Adrichem voor een groot deel (75% van omzet) verkocht wordt buiten de klok om. Dit zowel via een webshop, voor 6:00 besteld, om 13:00 geleverd in de box op één van de FH locaties, als via standing orders. Dit gebeurd via Anthogether, dit is een telersvereniging van 5 kwekers. Via Anthogether zijn er 80 verschillende soorten snijanthurium te koop, zowel groot als klein bloemig anthuriums.

De rondleiding werd afgesloten in de schuur met een netwerkborrel, onder het genot van een drankje en hapje.