Thema-avond Energietransitie

woensdag 16 maart 2022

Thema-avond Energietransitie

Woensdagavond 16 maart vond er weer een thema-avond plaats. Het bezoek bij Ammerlaan The Green Innovator stond volledig in het teken van de energietransitie. Met Leon Ammerlaan van Ammerlaan TGI en Piet Broekharst van Glastuinbouw Nederland als sprekers zijn we dieper ingegaan op de actuele energiemarkt en hebben we over mogelijke toekomstscenario’s gesproken.

Nadat Pieter Ammerlaan de avond namens TJO kort opende, nam Leon kort het woord om iets te vertellen over het bedrijf. Ammerlaan The Green Innovator is een handelskwekerij die gespecialiseerd is in tropische groene planten. Het bedrijf kweekt en levert meer dan honderd plantsoorten in talloze variëteiten en maten.

Ammerlaan TGI heeft sinds 2010 een aardwarmteput waarmee zij warmte uit de grond halen om de kas te verwarmen. Met deze aardwarmteput worden ook andere tuinbouwbedrijven, een school, een zwembad, een sportschool en huizen in de omgeving van warmte voorzien.

Vervolgens nam Piet Broekharst het woord en gaf ons een update over de energiemarkt en Convenant 2030. De huidige energiecrisis zorgt voor enorme verschillen tussen bedrijven en vraagt in sommige situaties voor extreme reacties. Wie heeft zijn contracten vast staan en wie is afhankelijk van de variabele dagprijs? Op korte termijn is er dus een verdeling onder telers, maar op lange termijn zal dit iedereen raken, aangezien contracten eenmaal aflopen. Vanuit Glastuinbouw Nederland ligt de focus momenteel op het zoeken naar een korte termijn oploosing, want zonder korte termijn is er geen lange termijn.

Verder is Glastuinbouw Nederland in de weer met gebiedsaanpakken te collectieve duurzame warmte- en CO2 opties voor tuinbouw te verkennen en realiseren. Welke alternatieven zijn er in welk gebied mogelijk en hoe zijn deze te uit te voeren? Daarnaast wordt er nog steeds veel aandacht besteed aan ‘Het nieuwe telen’ waarbij vele telers nog besparing kunnen vinden in hun verbruiken door teeltstrategieën aan te passen.

Na het informatieve deel van Piet ontstond er een goede discussie tussen de ruim 40 aanwezige leden en de twee sprekers. 

  • Wat staat ons de komende jaren nog te wachten? 
  • Is er voor ons nog toekomst in de tuinbouw? 
  • Is geothermie ook een optie voor mij? 

Zomaar wat vragen welke de revue passeerde. En nee, deze vragen waren zeker niet allemaal gemakkelijk te beantwoorden, maar gezamenlijk leverde dit goede discussies op en kwamen we tot nieuwe inzichten en ideeën voor de toekomst.

Zoals jullie van ons gewend zijn werd de avond afgesloten met een zeer geslaagde borrel. Namens het Tuinbouw Jongeren bestuur bedanken wij Leon Ammerlaan en Piet Broekharst bij deze nogmaals voor hun bijdrage aan deze zeer geslaagde thema-avond!