Klaverjas in de kas Plant Company

vrijdag 16 december 2022

 

Vrijdag 16 december 2022 vond de derde editie plaats van “Klaver jas in de Kas” met een tuinen bij. Dit jaar waren we welkom bij Plantcompany , een Bromeliakweker uit Bergschenhoek. We werden ontvangen door onze oude voorzitter Stefan Hendriks & onze eigen bestuurslid Marco van Adrichem. Hij is teeltman op locatie de Wateringhe !A waar de rondleiding start. Op deze locatie vind de opkweek (in 5cm pluggen) van alle Bromelia's plaats en worden de pot ananasen gekweekt.

De opkweek van de Bromelia's vind plaats onder tropische omstandigheden. Dit wil zeggen, minimaal 20 graden etmaal, hoge lugvochtigheid (70% RV), gecombineerd met een lage instraling. De Brommelia's die hier worden gekweekt vallen op te delen in verschillende groepen; Gusmania, Frisea, Fortuna en Tilandsia. Over het algemeen zijn het C-3 planten, wat wil zeggen dat overdag de huidmondjes open staan. Er zitten echter ook CAM-planten tussen. Onder deze groep valt o.a. de ananas. Deze planten openen de huidmondjes alleen in de nacht, om vocht te sparen, ze kunnen dan echter overdag geen CO2 opnemen. CAM-planten neem dit 's nachts op en slaan dit op in appelzuur,. Uit dit appelzuur kan de plant overdag de CO2 uithalen om het te gebruiken voor de fotosynthese. 

 

Na de rondleiding was het tijd voor de klaverjas en de borrel. Er werd hevig gestreden door de koppels. De kippie pannen stonden klaar dus Klaverjassen maar! Het eten tijdens de borrel werd mogelijk gemaakt door ANTS Horti people.Het Klaverjassen (en borrelen) ging tot de vroege uurtjes door totdat eindelijk de winnaars bekend waren. Dit keer ging de TJO Klaverjas in de kas wisselbeker naar, Remco van Adrichem en Glenn van der Burg. Of ze helemaal eerlijk hadden gewonnen, staat nog open, maar we hebben met elkaar genoten!