Tuinen bij.. Zuidgeest Delfgauw BV

zaterdag 22 april 2023

Op zaterdag 22 april werd er een tuinen bij georganiseerd, deze keer bij Zuidgeest Delfgauw.

Wij werden verwelkomd door Marco en Mike Zuidgeest. Vader en zoon die gespecialiseerd zijn in het kweken van belichte hogedraad komkommers op een oppervlakte van 4.7 hectare in een moderne kas met Son-T installatie.

Marco is in 1992 begonnen met het telen van komkommers in Delfgauw op een tuin van 1.6 Hectare. In 2008 en 2011 zijn de bedrijven van twee buren overgenomen. In 2011 is er voor de 3 bedrijven, één nieuwbouw in de plaats gekomen. De nieuwe kas is bijna 48.000m2. In 2018 is Zuidgeest begonnen met het telen van hogedraadkomkommers.

Tijdens deze middag werden wij rondgeleid door vader Marco, die ons vertelde dat er ruim 15 miljoen komkommers geoogst en verpakt worden op locatie. De sorteerinstallatie is modern en waar mogelijk geautomatiseerd. Zuidgeest is aangesloten op een aardwarmteproject en gebruikt nog stroom van het net. Echter is er toch besloten in een WKK te investeren na 15 jaar gebruik te hebben gemaakt van restwarmte. Tijdens de rondleiding werden de komkommers bewonderd en konden onze leden zelf ook vragen stellen over onderwerpen die hun bezighielden.

De rondleiding werd afgesloten met een compleet verzorgde borrel met natuurlijk niet te vergeten heerlijke komkommers uit eigen tuin.