Thema-avond AI - Gearbox

Woensdag 10 april 2024

Woensdag 10 april waren we welkom bij de Ruiter Experience Center in Bleiswijk voor een thema avond over AI in de tuinbouw samen met Gearbox en De Ruiter Seeds.

We begonnen de avond met een presentatie door Ab Staalduinen van Gearbox.  Samengevat levert Gearbox diverse machines met slimme camera’s die AGF producten beoordelen. Deze data wordt verwerkt met AI en machine learning en worden overzichtelijk gepresenteerd, zodat de gebruikers keuze kunnen maken op basis van data. Tijdens de presentatie werd met een interactieve manier (“AI of nie?!”) duidelijk voor welke vraagstukken Gearbox AI inzet of juist een combinatie van andere technieken. In het verhaal van Gearbox werd ook duidelijk dat AI vooral zijn kracht heeft in consistentie en hierdoor gemakkelijk taken van de mens kan overnemen. Daarnaast werd ook benadrukt dat de ontwikkeling van AI een continue proces is, waarin ook de tijd nodig is om samen een passend systeem te ontwikkelen. Een mooi voorbeeld die hiervoor werd gebruikt is de ontwikkeling van de mobiele telefoon, die ook niet in een jaar van een Nokia naar een smartphone is gegaan. Tijdens de presentatie was er een veel interactie met de leden.

Na de presentatie werd de groep opgesplitst in twee groepen. Een groep kreeg een demonstratie zodat ze konden zien hoe zo’n slimme in de praktijk daadwerkelijk werkt. John van der Knaap, van De Ruiter Seeds, nam de andere groep mee en gaf uitleg hoe de rapportages van de machine in de praktijk wordt gebruikt om raskeuzes te maken. Ook werd via een tijdlijn van de historie en toekomst visie van de Ruiter Seeds gedeeld.

De avond trok zon 40 leden, een mooie opkomst met daarbij ook nieuwe gezichten. Wij willen Ab van Staalduinen en John Duijnisveld van Gearbox bedanken voor hun tijd en enthousiasme. Daarnaast ook John van der Knaap vanuit de Ruiter voor de goed verzorgde avond en het mooi  verhaal van de Ruiter Seeds. Wij kijken terug op een geslaagde Thema avond.