Tuinen bij... LKP Plants

17 februari 2024

Op zaterdag 17 februari was de eerste Tuinen Bij.. van 2024 georganiseerd. Ditmaal waren we welkom bij de nieuwste locatie van LKP Plants, gelegen in Moerkappele. 

Hier werden we verwelkomd door de broers Marco, Wim en Hans Koolhaas. LKP Plants is een moderne kwekerij waar zowel de opkweek als afkweek van bromelia's plaatsvindt.

De meeste aandacht is uitgegaan naar de nieuwe, gesloten kas, gebouwd in een samenwerking met kassenbouwer Van der Hoeven en logistiek specialist Logiqs. In deze kas wordt door middel van een klimaatkamer het optimale klimaat gerealiseerd zonder dat hier elektronische koeling bij komt kijken. Door het gesloten systeem blijft het ook nog mogelijk om het klimaat en CO2 binnen te houden en zal er enkel in extreme gevallen gelucht hoeven worden. Hierbij was het doel om een CO2-reductie van 50% te realiseren ten opzichte van een reguliere kas, een doel dat ze ruimschoots hebben overtroffen. Op dit moment wordt er nog gebruik van een WKK om aan de stroom voor de LED-installatie en de warmte voor de kas te voldoen. Echter is de hoop om in de toekomst warmte uit een mix van alternatieve warmtebronnen te halen. Om zo weer een duurzaamheidsstap te kunnen maken.

De leden waren uiterst geboeid door deze zeer innovatieve kasconstructie en bleven maar met vragen komen voor de broers die deze met veel passie beantwoorden.

Na de rondleiding is er afgesloten met een netwerkborrel waar nog lang werd nagepraat over de vele innovaties die samenkwamen in deze hypermoderne kas.