TJO BBQ - DLI & Teselaar Freesia

Zaterdag 15 juni 2024

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de jaarlijkse Tuinbouw Jongeren Oostland (TJO) BBQ. Dit keer niet in het Oostland zelf, maar in Noord-Holland. De groep bezocht eerst Dutch Lighting Innovations (DLI) in aalsmeer om vervolgens een rondleiding te krijgen bij Tesselaar Freesia in Heerhugowaard.

Dutch Lighting Innovations

In aalsmeer werden de jongeren ontvangen door Peter Lansbergen op het kantoor en de productielocatie van DLI. Eerst werd er een presentatie gegeven over de het bedrijf en de Ledlampen die geleverd worden. Hier werd al snel duidelijk dat de productie van Ledlampen in Nederland vrij uniek is. Dit geeft naast een uitdaging ook veel flexibiliteit aan het bedrijf. Na de presentatie was het tijd om de productiehal te zien. Hier worden de lampen geassembleerd uit materialen die bij verschillende leveranciers vandaan komen. 

Tesselaar Freesia

Nadat iedereen op de hoogte was van de productie van Ledlampen, was het tijd om bij Tesselaar Freesia te kijken. Hier werden we ontvangen door Thijs ??. Hij vertelde ons meer over de unieke manier waarom de kas verwarmd wordt en het gebruik van ledlampen. Het bedrijf gebruikt een zonneweide in combinatie met een warmtepomp voor de verwarming van de kas. Doordat de warmtepomp zowel gebruikt wordt voor verwarming van de kas, als koeling voor de grond kan deze efficiënt ingezet worden. De geoogste warmte van de koeling en de zonneweide wordt opgeslagen in de grond om later gebruikt te worden voor de verwarming. Op deze locatie hangen lampen van DLI, waar nu enkele jaren ervaring mee wordt opgedaan. Uit het verhaal van Thijs werd duidelijk dat door de koude teelt van Freesia de overstap van Son-T naar Led kleiner dan in andere warme teelten.

Barbecue

Na de twee interessante rondleidingen was het tijd voor de netwerkborrel en de BBQ, deze werd gesponsord door Veldwerk uitzendbureau.